Internet – un mediu democratic


Internetul este o tehnologie a poporului care are la baza liberul acces la informatii si comunicarea nefiltrata intre oameni. Mai mult decat atat, recentele evenimente din Orientul Mijlociu au aratat ca internetul are chiar puterea de a sustine convingeri democratice si de a  strange oamenii in jurul unei cauze.

Cu alte cuvinte orice om isi poate comunica catre o alta comunitate de oameni ideile, intr-un mediu nemijlocit de restrictii sau cenzura. Aceasta relationare intre oameni cu interese comune, fara interventia guvernelor sau a mediei este o prima dovada, si poate cea mai importanta, pentru faptul ca internetul este un mediu democratic.

Un alt argument este faptul ca ofera puterea informatiei si o ofera (iarasi nemijlocit) oricarei persoane. Oricine poate avea un blog astazi, sau orice alta platforma prin care sa faca cunoscute informatii de interes comun pentru un grup de oameni. Atata timp cat ceea ce spui este util, oamenii vor adera la recomandarile si opiniile tale, iar acest proces conduce catre castigarea unui capital de putere pentru cel care ofera aceste informatii.

De aici nu mai este decat un pas pana la urmatorul fenomen: internetul niveleaza statutul social din viata de zi cu zi. Cu alte cuvinte mediul online are avantajul de a lua puterea din mainile unui politician si a o oferi unui student. Totul este posibil – repet – atata timp cat ceea ce spui este corect si util.

Acest flux de informatii circula liber si fara a fi mediat. Lipsa de mediere este chiar esenta online-ului, insa in acelasi timp exista pericolul ca granita dintre informare si dezinformare sa piarda din contur sau sa lipseasca cu desavarsire; faptul ca oricine poate grai nestanjenit rezulta un cult al amatorului, iar confuziile aparute degenereaza rapid.

Sunt o sumedenie de neajunsuri pe care internetul le reprezinta in egala masura cu beneficiile, insa faptul ca oricine are libertatea de a alege sa primeasca sau sa comunice informatia dorita, face din aceasta tehnologie un mediu democratic.

Publicitate

, , , ,

  1. #1 by Online on 23 august 2012 - 16:01

    Frate sa fim seriosi cu comunisti din ziua de azi . Ti-o iei peste bot peste tot , tot felul de progamele care afla ce faci , o gramada de virusi . O sa ajungem sa ne cumparam laptopuri ca hartia igienica ca sa avem parte de cateva momente de liniste fara urmarire .

  1. Poate fi oprit internetul? « Sub soare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: