Retelele sociale au drept scop conectarea mai multor oameni laolalta. Insa ce se intampla cu aceasta legatura atunci cand la un capat este asezat un elev, iar la celalat un profesor? Unii considera asta drept indiscretie, pe cand altii sunt multumiti ca estompeaza distanta dintre cei doi.
Spre deosebire de amici si familie, profesorii au pe langa datoria morala, etica si datoria legala de a raporta sau corecta orice nereguli din comportamentul unui tanar. Cu alte cuvinte faptul ca un elev de 16 ani apare in imagini consumand alcool la o petrecere, iar cadrele didactice de la scoala pe care o frecventeaza cunosc acest lucru, poate deveni o problema intr-un timp foarte scurt. La fel se poate spune si despre o minora care declara prin intermediul Myspace ca este activa sexual si fericita cu partenerul ei de 23 de ani. Legal vorbind, profesorul are datoria unor demersuri care deja depasesc sfera orelor de dirigentie.
Acum un an de zile cativa elevi ai unui liceu din Ploiesti, au participat la o petrecere si nici mai mult nici ma putin au ajuns la o “mica” orgie de vreo 7-8 persoane. Nu sunt sigur cum au ajuns dovezile libertinei petreceri la conducerea liceului, insa repercursiuni au fost si au fost severe.
Legaturile online au posibilitatea de a facilita activitatile scolare si pot deveni utile in acest mediu, comunicarea elev-profesor putand fi realizata mai comod, mai rapid. Adica se pot lansa teme si seminarii prin e-mail, se pot lansa mai departe intrebari pe e-mail in caz ca cele cateva ore petrecute la curs nu sunt suficiente. Clasa poate avea o pagina sau un blog propriu, in care elevi, profesori, chiar parinti pot discuta teme de interes didactic. Un profesor trebuie sa isi intalneasca elevii acolo unde ei se simt in largul lor. Scoala nu este in permanenta un spatiu perfect pentru aceasta intalnire, de aceea sunt de acord cu relatiile online intre elevi si profesori, insa trebuie sa existe o limita.
Daca un elev da Add Friend profului inseamna o anumita doza de lipsa de inspiratie (cauzata cel mai probabil de entuziasmul si inflamarea adolescentina de a primi atentie). Insa, ca profesor, sa raspunzi acestei cereri, este imoral si nu este profesional atata timp cat nu are nicio coordonata didactica.
Voi cum vedeti retelele sociale in relatia profesor-elev: ca pe o noua linie de comunicare sau ca pe o unealta indiscreta de control?
#1 by Anonim on 2 decembrie 2010 - 19:47
Teoretic, ai dreptate in ceea ce ai spus. Dar vine partea cu „insa”..Stii si tu ca exista cazuri in care diferenta de varsta intre elevi/studenti si profesori este foarte mica. Nu mai zic de situatiile in care eventual erau prieteni de dinainte. Atunci, cum sa te comporti? Pastrezi o atitudine respectuoasa de fata cu ceilalti, insa in particular isi reintra in propria piele..
#2 by Bogdan T. on 2 decembrie 2010 - 20:26
Nu vreau sa polarizez discutia in doua directii absolute, insa prefer sa am o pozitie in locul unei indecizii neutre. Si aceasta pozitie este o inclinatie usoara catre faptul ca nu e o idee nemaipomenita ca profesorii sa accepte invitatiile elevilor pe retelele sociale.
Daca sunt prieteni deja, atunci vor discuta in timpul liber (pentru ca in timpul liber se intampla aceasta interactiune) ca prieteni. Nu ar avea niciun rost sa discute din pozitia de magistru-discipol.
Insa (caci ai dreptate ca exista un „insa” :D) in timpul orelor de curs fiecare trebuie sa pastreze o atitudine conforma cu statutul pe care fiecare din cei doi il are. Si asta se aplica si daca sunt apropiati ca varsta…n-au decat sa fie tata si fiu – apropierea nu schmba natura relatiei. Daca sunt intr-o scoala atunci comportamentul si familiaritatea trebuiesc adaptate ca atare la acest spatiu care este unul educational.
#3 by Anca Hotineanu-Stoina on 2 decembrie 2010 - 20:03
Depinde de statutul, de relaţia creată. De exemplu mie, ca şi absolventă, nu mi se pare anormal să am la prieteni profesori din liceu, respectiv facultate. Şi-aşa la absolvire ne-au numit „colegi” de breaslă. Mi se pare anormal cînd, ca profesor de liceu, ţi se duce vorba că ai divorţat şi ai avea o legătură cu o elevă de-a 12-a, şi tu să mă adaugi pe reţele de socializare. Aici ce mai spui?
Depinde de multe, într-adevăr, nu prea mi se pare ok, trebuie păstrate totuşi nişte distanţe, dar şi aici e discutabil. Eu de exemplu am văzut absolvenţi de liceu ce şi-au făcut grupul promoţiei pe FB şi au adăugat şi profesorii pentru a împărtăşi amintiri. La fel şi cu facultatea. Aici nu am nimic împotrivă.
#4 by Bogdan T. on 2 decembrie 2010 - 20:39
Iti dau cuvantul ca atunci cand vorbeam de limite am fost tentat sa scriu in paranteza „Absolvirea este un exemple de astfel de limta”. Bineinteles ca poti pastra o relatie de prietenie cu profesorii dupa ce ai absolvit.
Sunt constient ca exista exemple cu care fiecare dintre voi puteti veni si dealtfel ma astept ca cineva sa sustina destul de puternic pozitia in favoarea relatiilor online din timpul liber dintre profesori si elevi. Sunt destul de multe de spus si acolo. Insa ce nu as dori sa se intample Anca este ca cineva sa ia o exceptie de la regula, si sa o foloseasca ca exemplu general valabil. Adica eu sunt de acord cu exemplul tau si grupul promotiei intr-o pagina de Facebook, insa daca vine cineva si se foloseste de asta ca de un precedent doar ca sa explice mai departe fapte care ies total din mediul academic, atunci nu pot spune ca sunt multumit.
#5 by Anca Hotineanu-Stoina on 2 decembrie 2010 - 21:18
Desigur, te sustin întru totul în cele expuse. Dar ştii cum e, mulţi vor lua orice fel de exemplu pentru a-şi justifica nişte acţiuni mai mult sau mai puţin normale pentru societate.
#6 by m4ri4n on 2 decembrie 2010 - 23:03
Cu ajutorul Facebook profesorul va sti mereu ce fac elevii in afara oreleor, cand si cine este online si ce prieteni are. Eu nu sunt de acord cu acest tip de incalcare a intimitatii (oricum aia care -si pun pozele de la chefuri sau de la cine stie ce prostii sunt cam cretini) pentru ca o granita intre viata privata si cea de la scoala trebuie trasata.Cu toate acestea poti sa dai add linistit la un profesor dar si acesta trebuie sa constientizeze ca nu trebuie sa se foloseasca de site-urile tip facebook pentru a fi mereu ochii si urechile care nu se vad.
#7 by Bogdan T. on 2 decembrie 2010 - 23:49
Stii Marian, si eu m-am gandit la ce ai spus tu, dar problema devine si mai neclara. De ce? Pentru ca deja subiectul se invarte in sfere largi (discretie, intimitate) unde nu poti pune un prag azi si spune „Pana aici”. Si daca pornim mai departe cu ideea, ca ar fi totul in regula daca participantii ar constientiza (ar cantari cu alte cuvinte) vom rezuma demersul ceea ce se numeste reponsabilitate. Capcana este ca responsabilitatea la randul ei este interpretata subiectiv de fiecare individ in parte. Drept rezultat : un mare circ in care fiecare se bate cu pumnul in piept ca este indreptatit, iar celalalt nu.
#8 by adina on 3 decembrie 2010 - 1:46
eu cred ca…moama ce scolareste am inceput:)) statutul (si statusul ma rog :P) se schimba, se trece dintr-un mediu in altu’, fiecare are un rol in functie de context blah blah, elevu’ e elev, e fiu/fiica cuiva, iubitul/iubita cuiva, amicul amica and so on si fiecare tre sa filtreze toate informatiile pe care le primeste de la celalalt prin sita contextului, profesorii sa-si taie cordonul ombilical care ii legati de catalog atata timp cat esti pe facebook…ca acesta transhumare nu e one hundred per cent intamplabila asta e probabil firesc…dar eu zic ca nu-i asa nefiresc sa stii tu ca profesor ce face tzancu cand nu e la ore si vitza versa pt ca daca profesoru e suficient de…profesor va sti sa managerieze situatia in care un mucos se ridica din banca si incepe peroreze despre iesirile din week end ale profei de geogra cu profu de…mate :))) ps: daca esti un profesor batzos vei stii cu sa te feresti de facebook :)) de ex eu un una il tot caut p un prof de la facu’pe facebook, in alte retele si nu-l gasesc bah nene, clar nu doreste interactiune :D deci se poate
#9 by ella_ on 21 februarie 2012 - 15:38
Mda…trebuie sa spun(adica…sa scriu) si eu cateva cuvinte. Este cam delicata situatia… Am avut si eu surpriza sa primesc cereri de prietenie pe facebook de la eleve. Si sunt profesor. Este adevarat ca la scoala suntem apropiati, incerc sa aflu ce probleme au( cei care au) si sa-i ajut, dincolo de relatia educationala. Si este adevarat ca la ore discutam si alte subiecte, nu numai ce cere programa, sau materia. Insa trebuie sa recunosc faptul ca m-au surprins aceste cereri de prietenie. Mai ales ca am un copil mai mare ca ele( sunt eleve de liceu), deci diferenta de varsta este destul de mare.
Spune cineva mai sus ca cei care nu doresc sa aiba interactiune( cu elevii/studentii), nu este de gasit pe retelele de socializare. ”Deci se poate”. Ce sa insemne asta? Ca cei care nu vor sa accepte relatii de prietenie pe facebook cu elevii, nu trebuie sa-si faca o astfel de adresa?
Da, eu cred ca am o relatie foarte buna cu elevii mei, insa nu stiu daca este normal ca asta sa se extinda si pe facebook. In plus, ce te faci cu eventualele secrete, pe care probabil n-ar trebui sa le stiu?
#10 by Antonia on 27 noiembrie 2014 - 17:00
Am un diriginte nou anul asta si colegi i-au trimis cereri de prietenie pe Facebook.A venit vorba despre retele de socializare si el a spus: „Am vazut ca mi-a-ti trimis cereri de prietenie pe Facebook dar nu pot sa vii le accept”.Eu una am ramas surprinsa,chiar daca nu am fost una dintre cei care iau trimis cerere.O colega a intrebat:”De ce?”.El a raspuns:”Pentru ca contul de Facebook e privat”.Ea nu a mai zis nimic dupa aceea si dirigul a continuat:”Poate cand vei fi la o scoala noua ,o sa-ti accept cererea.”.Vreau sa adaug ca asta se intampla in Germania.Noi avem o relatie foarte buna cu el facem des petreceri si excursii.Nu s-a ferit niciodata sa ne spuna lucruri despre el,de cate ori l-am intrebat ne-a raspuns.
#11 by JESSI WEST on 19 martie 2017 - 22:32
Sunt aici pentru a vă informa despre un aparat de turnare reală și autentică vraja numit DR OZUMA care Ajută-mă să mă întorc fostul meu după despărțire. Marele DR OZUMA poate, de asemenea, vindecarea tuturor tipurilor de boală. l viziteze pe adresa sa de e-mail privat VIA: ozumaspellhome@gmail.com