Afaceri de 1 Decembrie


Au aparut in agentiile de turism oferte pentru mini-vacanta de 1 Decembrie. Din curiozitate am luat un pliant in mana. M-a lovit din prima impocrizia situatiei: toate ofertele erau pentru vacante in alta tara decat Romania.

Cum vine asta? Ca eu nu inteleg care este rostul din a face promovare de 1 Decembrie a unor pachete turistice pentru Austria de exemplu. Si ca sa nu cad in cealalta extrema si sa devin eu insumi ipocrit, precizez ca nu consider mersul la ceremoniile organizate de Ziua Nationala a Romaniei ca te face un (mai) mare patriot. Nu iti plac, nu simti ca trebuie, atunci nu merge.

Vrei sa faci revelionul la Dubai? Ok. Eu unul nu l-as face nicaieri altundeva daca nu e zapada, sau macar sansa de a ninge, dar asa sunt eu mai traditionalist. Insa de la revelion in Dubai la 1 Decembrie in Istanbul mi se pare cale lunga. Ma deranjeaza aceasta nimicnicie perfida a oportunistului obraznic de a face bani din orice. Asta nu e business, este – repet inca o data cu majuscule – OPORTUNISM. O statistica spune ca 80% din afacerile incepute dispare in primii 5 ani de activitate. Brusc imi este mai clar si de ce.

Publicitate

, ,

 1. #1 by Irina on 17 noiembrie 2010 - 22:48

  este afacere 100% pentru agentiile de turism care isi promoveaza ofertele lor si profita de orice zi libera pe care o au salariatii, si mai ales daca se poate lipi de vreun weekend!… probabil ar promova si oferte din romania daca acestea ar fi mai avantajoase, mai atractive… dar cum de obicei ofertele pentru romania nu au priza foarte mare in general, strategia este sa promoveze ce le-ar aduce lor ca societate, profit!
  e o simpla strategie, pentru un scop simplu!
  nu ai de ce sa alaturi „strategia” langa ideea de „1 decembrie”. combinatia este „strategie” langa ideea de „zi libera”.
  si ah… ca moral si etic ar fi frumos sa isi promoveze mai intai ofertele din tara, iar romanii sa fie patrioti si sa le aleaga in locul celor din strainatate, asta e cu totul altceva…
  dar hai sa fim seriosi, fiecare isi vede interesul, mai intotdeauna… asta e prioritar pentru fiecare in parte, deci… e alegerea lor si fiecaruia dintre noi. :)

 2. #2 by Bogdan T. on 17 noiembrie 2010 - 23:16

  De-acord, insa nu poti lua 1 Decembrie si spune ca este inca o zi libera, deci doar rezultatul unui weekend de 3 zile doar pentru ca afacerea ta are de castigat. Sau poti, dar moralitatea asta precupeata a comerciantilor ma lasa rece. O afacere inseamna profitabilitate financiara, inseamna concurenta, nu neaparat loiala, o afacere nu este deloc un lac linistit si bland. Am inteles.

  Si totusi. Si totusi nu pot sa nu remarc filosofia cotului impins cat mai adanc in spinarea oricui si in spinarea a orice. As putea spune ca se intoarce spatele unui principiu simplu bazat pe verva si celebrarea nationala de acum 92 de ani la Alba Iulia, dar deja ma invart in sfere prea inalte pentru a cere asta din partea unei societati comerciale pana la urma. Asa ca mi-am restrans observatiile in jurul oportunismului ca sa pastrez simplu subiectul. Am evitat sa intru in detalii etice, am ocolit argumente istorice si am pastrat la distanta periculoasa discutie a patriotismului…si totusi…

 3. #3 by razvan on 18 noiembrie 2010 - 20:46

  Ca sa incep cu ceva o fac prin a spune ca acest oportunism de care vorbesti nu este decat o vanatoare mai de graba si spun asta pentru ca prin oportunitate se intelege ca fiind o sansa ivita la un moment dat de care nu aveai cunostinte in prealabil.Cum ne aflam intr-un impas financiar incercam sa scoatem camasa pe peste tot ca sa mai castigam un ban indiferent de ce eveniment este sau cu ce ocazie.Ca concluzie parerea mea este ca oportunismul romanesc este sinonim cu retrogradare culturala. Sus steagul de 1 Decembrie si numai bine!

 4. #4 by Bogdan T. on 18 noiembrie 2010 - 21:16

  Ai dreptate cand spui ca este o vanatoare pentru ca nu stiu (nu am acordat atentie niciodata pana anul asta) daca asta se intampla de obicei de 1 Decembrie in campaniile turistice. Dar acum s-a intamplat sa fie vinerea si asta a creat portita pentru cate un castig meschin.

  Si daca situatia s-ar explica doar prin impasul financiar ar fi bine. Dar nu cred ca este vorba de actualul context economic. Dupa cum scriam si in post multe firme nu sunt pregatite (falimenteaza rapid in cativa ani), nu au planuri si bugete elaborate clar. Drept urmare sunt in impas finaciar in orice an. Are o mai mare legatura cu stiinta administrarii unei afaceri decat cu criza in sine.

  EDIT: 1 Decembrie este intr-o zi de miercuri, nu vineri – cu atat ma rau.

 5. #5 by ionica on 17 octombrie 2013 - 12:20

  Era tare sa iti spuna “sunati pe nr celalalt, ca nu sunt langa telefon”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: