Multitasking – virtute sau obicei contra-productiv


Studiile recente desfasurate de Institutul Britanic de Psihiatrie indica faptul ca multitasking-ul este mai degraba un neajuns decat o forma de a mari eficienta. Capacitatea creierului uman de a prelucra simultan informatii venite din doua sau mai multe directii diferite este limitata, iar acest tip de compartament nu face decat sa incetineasca procesele cognitive. Concentrarea trebuie adancita, nu fragmentata.

Joshua Waitzkin preciza ca in urma unui studiu al institutului mai sus citat a fost demonstrat ca simpla verificare a unui e-mail in timpul unei alte activitati de creatie reduce coeficientul IQ pe moment cu 10 puncte.

Adica echivalentul a 36 de ore nedormite, adica dublu efectului unei tigari de marijuana.

Cifrele sunt cat se poate de reale, deloc sunt aproximative, sunt un rezultat stiintific. Nu sunt strain de faptul ca iti scade capacitatea de analiza si procesare a informatiilor atunci cand esti intrerupt. Insa nu as fi privit multitasking-ul din unghiul unei intreruperi reciproce intre doua, trei sau mai multe activitati pe care le desfasor in acelasi timp.

Fie ca am privit din perspectiva muncii de la firma la care lucrez, fie ca am privit din perspectiva simplelor activitati cotidiene, am considerat intotdeauna ca persoanele care dau dovada de multitasking sunt mai eficiente. Daca multitasking-ul este practicat iresponsabil cercetarile dovedesc ca efectul este exact contrar eficientei asteptate.

Cu alte cuvinte ceea ce eu, si probabil multi din voi deasemeni, credeam ca este procesare simultana, se dovedeste a fi doar o trecere rapida in revista a activitatilor in care suntem prinsi, fiecare activitate primind concentrarea necesara din partea creierului PE RAND. Poti face doua lucruri deodata, insa conditie este ca unul din ele sa fie automat: poti alerga dimineata in parc si asculta un audiobook in acelasi timp spre exemplu.

Ce inseamna asta? Pai inseamna ca atunci cand mergeti la cursurile unde profesorii nu dicteaza, ci dialogheaza, ar fi bine sa ascultati, sa intelegeti ce spun si din cand in cand poate sa mai puneti ceva pe hartie. Inseamna ca ar trebui sa nu mai luati Facebook-ul dupa voi la birou si inseamna ca atunci cand aveti un termen de predare pana la sfarsitul zilei sa lasati deoparte e-mailurile noi si tweet-urile pentru ca sunt sanse de 40% sa nu mai reveniti asupra proiectului la care lucrati in acel moment.

<!–more Citeste mai departe &gt;&gt; –>
Publicitate

, , ,

 1. #1 by adina on 11 noiembrie 2010 - 2:01

  „verificare a unui e-mail in timpul unei alte activitati de creatie reduce coeficientul IQ pe moment cu 10 puncte. Adica echivalentul a 36 de ore nedormite, adica dublu efectului unei tigari de marijuana.” moama iti dai seama ce tehnica de cercetare au aplicat ca maimute sigur n-au folosit :)) si cand te gandesti ca mitul multitaskingului are mai mult de-aface cu eternul feminin, bietele femei…”ineficiente” :))

  • #2 by Bogdan T. on 11 noiembrie 2010 - 14:18

   Trebuie sa recunosti ca prin comparatia asta (inspirata:D), o sa tii minte efectul mult timp de acum incolo.

 2. #3 by mysimplephotos on 11 noiembrie 2010 - 21:03

  Si eu care ma mai ofticam din cand in cand ca nu sunt multitasking. Colegii mei mai fac glume pe seama mea ca singurul multitasking pe care pot sa-l fac este sa merg si sa mestec guma in acelasi timp :))
  O sa le arat si lor post-ul tau :))

  • #4 by Bogdan T. on 11 noiembrie 2010 - 21:26

   Eh, eu nu am spus-o cu de la mine putere. Sunt documente si cercetari care stau in spatele acestei teze.

   • #5 by mysimplephotos on 11 noiembrie 2010 - 21:50

    m-am prins … dar e pe blogul tau ? deci e postul tau :)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: