Superstitii


Oamenii sunt superstitiosi – marea majoritate cel putin. Si sunt superstitiosi pentru ca la un moment dat se intampla ceva care nu poate fi deslusit prin mijloace rationale, asa ca recurg la explicatii de tot soiul. Indiferent ce, simtim nevoia unei explicatii cu orice pret. Paradoxal, ea nu are mai multa logica decat circumstantele pe care incearca sa le lamureasca.

De asta suntem cu totii superstitiosii, pentru ca avem nevoie de raspunsuri ca de aer. Altfel e haos, e panica.

Ma mira cum totusi sunt superstitii vechi care s-au pastrat pana azi, desi imprejurarile in care au aparut sunt de foarte multa vreme elucidate. Sa luam spre exemplu una din cele mai comune superstitii: oglinda sparta. Nu e “bine” sa spargi oglinda. Unii considera ca aduce 7 ani de ghinion, altii ca dupa sapte ani va muri cel care a spart-o si asa mai departe cu variante si variante. Orginea acestei temeri este foarte veche, din vremea cand oamenii nu intelegeau inca fenomenul reflexiei in oglinda. Din acest motiv cand isi vedeau propria imagine oglindita ei considerau ca este o parte din sufletul fiecaruia. Sa spargi oglinda insemna sa vatamezi sufletul respectivei persoane. Intre timp oamenii au inteles ca oglinda este un simplu obiect de decor, dar superstitia colinda inca pragurile caselor noastre.

La noi romanii superstitiile nu sunt deloc un lucru marunt, pentru ca ele deja fac parte din folclor. Sunt acele lucruri transmise de la o generatie la alta si atat de mult s-au inradacinat ca sunt destui ce considera ca este o linie subtire intre superstitie si traditie. Ba chiar am gasit pe undeva scris ca traditia se respecta din placere, superstitia din frica. Nu spun ca sunt de acord intru totul, dar intr-adevar tuturora ne este teama de ceea ce nu poate fi inteles prin mijloace logice. Asa ca azi bat in lemn fiindca aud cine stie ce veste infricosatoare, maine scuip in san pentru cine mai stie ce sperietura, poimaine plec la un interviu purtand nu stiu ce camasa ca pe un talisman norocos capabil sa influenteze pozitiv rezultatele.

Urmeaza sa sustin un examen si m-am pregatit temeinic; urmeaza ziua nuntii si am organizat totul in detaliu; urmeaza sa prezint raportul anual al firmei in care lucrez si sunt sigur ca am analizat atent intraga situatie. Chiar si in cele mai fericite imprejurari insa, lucrurile pot scapa de sub control. Deci exista si acele momente cand e critic ca nimic sa nu mearga prost, asa ca fiecare va apela la obiecte cu proprietati favorabile sau ritualuri benefice (nu ma intorc din drum, ies cu piciorul drept pe usa). Pentru ca aici sta toate esenta unei superstitii – teama de a pierde controlul.

Noi oamenii suntem si vom fi intotdeauna superstitiosi pentru ca nu avem de ales. Nu suntem prea siguri cum am aparut pe pamantul asta si nici nu ne este foarte clar incotro ne indreptam. Asa ca avem goluri si viduri si cu totii dorim un raspuns, fie el fabricat de mult si de altii. Toti preferam certitudini false, certitudini magice atunci cand singura alternativa este absenta lor cu desavarsire.

Publicitate

, , ,

  1. #1 by I on 17 august 2010 - 11:47

    Foarte bine spus! Urmam niste superstitii pentru ca speram noi ca asta ne diminueaza riscurile de a pierde controlul… foarte adevarat! Ma regasesc aici! :)

  2. #2 by Mirela on 18 august 2010 - 21:08

    :) Asa e cum scrii, dar eu nu sunt superstitioasa ca aduce ghinion :P

    • #3 by Bogdan T. on 19 august 2010 - 0:48

      Haha, pey implicit si asta este tot o dovada de superstitie Mirela: nu sunt superstitioasa pentru ca aduce ghinion

  3. #4 by Lynette on 19 august 2010 - 17:40

    Oamenii sunt superstitiosi pentru ca le e mai usor sa fie asa.
    Intrebarea pe care mi-o pun e cum au aparut aceste supertitii. Adica, de ce atunci cand faci x se spune ca se intampla y si nu se spune ca se intampla z?

    • #5 by Bogdan T. on 19 august 2010 - 17:57

      Unele superstitii chiar au un fond real. Sunt lucruri care acum foarte mult timp insemnau ceea ce azi se numeste doar o superstitie. Urmand exemplul tau:
      De ce atunci cand faci X = sa versi sare sa zicem;
      Se inampla Y = te certi cu cineva;
      Nu se intampla Z = orice alteceva in afara de o cearta.

      „Y” se intampla pentru ca superstitia e foarte veche (antichitate) si in acele vremuri sarea era rara si scumpa. Din cauza asta sa o versi insemna risipa si aveai sanse sa atragi cateva cuvinte usturatoare. Nu se intampl Z (orice are fi asta) pentru ca asa s-a incetatenit inca din antichitate chestia asta.
      Evident nu toate superstitiile sunt usor de explicat ca exemplul cu sarea.

  4. #6 by Lynette on 19 august 2010 - 18:32

    Interesant.
    Nu am cautat niciodata sa vad cum s-au nascut aceste supertitii. Dar acum m-ai facut curioasa. :)

  5. #7 by mysimplephotos on 18 octombrie 2010 - 20:45

    eu tot tresar cand vad ca imi trece o pisica neagra calea … si abia ma abtin sa nu scuip de trei ori si sa dau trei pasi inapoi :))

  6. #8 by Anca Hotineanu-Stoina on 29 octombrie 2010 - 19:58

    Mie îmi plac mâţele negre, mai mult decât orice altă mâţă.
    Nu-mi pasă dacă sparg oglinzi, am spart câteva şi asta ar însemna să nu trăiesc atât cât ghinion voi avea.
    Nu mi-a păsat în ziua nunţii că mă văd cu alte mirese…ei şi?
    Nu am aruncat colaci în patru zări, nu-mi stă în fire, asta înseamnă ce?
    Bunica mea este o femeie mega superstiţioasă, mie părându-mi-se absurde începând cu acea vârstă fragedă la care am început să le aud… am început astfel să le „reneg”. Nu-mi stă în fire, nu cred în ele absolut deloc, şi sincer…mi-e mult mai bine aşa, dorm mult mai linişită, chiar dacă am spart atâtea oglinzi. :))

  7. #9 by Anca Hotineanu-Stoina on 29 octombrie 2010 - 19:59

    @ Lynette. Din câte ştiu eu superstiţiile sunt obiceiuri păgâne, apărute de cât au început să se închine oamenii la fel şi fel de chestii. Dar nu strică să te mai interesezi căci pot greşi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: