Incepe Bookfest


Incepand cu aceasta dimineata la Romexpo debuteaza Salonul de Carte Bookfest – editia 2010 si va ramane aici timp de 5 zile. Nu intru in detalii despre ce carti urmeaza sa fie lansate sau despre ce persoane aproape de sufletul cititorilor romani vor fi prezente insa va redau mai departe un comunicat de presa intitulat Negru pe Alb la Bookfest, mesajul emblema as spune eu, al editiei de anul acesta :

 

„Stradă. Clădiri. Autobuze. Chipuri. Telefoane şi muzică în căşti. Suntem călători grăbiţi: uităm adesea de copaci şi de cer, nu avem vreme să ne oprim, ne pierdem în noianul obligativităţilor zilnice. Ne grăbim să ajungem la serviciu, schiţăm zâmbete de complezenţă, bem în fugă o cafea, încercăm să păcălim traficul, să plătim facturile, să facem cumpărăturile. O goană nebună ne guvernează viaţa: viteza comunicării electronice, a rotaţiilor maşinii de spălat, a cuptorului cu microunde.

Relaţiile cu cei apropiaţi şi, mai ales, cu noi înşine sunt trimise în subsidiar. Această viteză ne sărăceşte. Inventăm tot felul de tehnici prin care să economisim timp. Schilodim cuvintele pentru a le face loc în ritmul nostru alert. “Nu’s aks, brb”, „me 2”, „thx” au devenit exprimări uzuale în comunicarea virtuală şi nu numai. Pentru construcţii sintactice complexe sau metafore nu prea ne mai rămâne timp. De aceea cumpărăm cărţi în acelaşi mod în care cumpărăm pantofi sau roşii: dacă sunt frumoase, dacă au copertă în piele, ca să dea bine în bibliotecă. În plus… le-am strica aspectul de nou dacă le-am citi, nu-i aşa? Mai bine le lăsăm acolo, oricum nu avem timp…

Dar dacă am spune STOP? Dacă am opri pentru o secundă această agitaţie şi ne-am întoarce cu adevărat la cărţi? Cărţi vechi, noi, cărţi roase pe margine, mâzgălite, învelite, cumpărate sau împrumutate. Căci, până la urmă, cuvintele din ele contează şi rostul lor!

De la cărţi pleacă totul: idei, emoţii, descoperiri, locuri, întâmplări. Afli tot felul de lucruri, te îmbogăţeşti spiritual, trăieşti sute de vieţi interesante, te plimbi prin lumea toată. Cărţile îţi dau TIMP pentru toate astea, nu-ţi face griji! O pagină poate fi mult mai plină decât zile intregi din viaţa ta. Cărţile au capacitatea de a opri timpul sau chiar de a-l da înapoi. Pentru că şi timpul se dă la o parte în faţa nemuritorului cuvânt scris, recunoscându-i valoarea. Când pătrundem înţelesul cuvintelor ne împlinim şi ne înfrumuseţăm, ne dezvoltăm şi ne vindecăm, ne maturizăm şi întinerim deopotrivă.

Cum ar fi să ne avântăm în lumea cuvintelor şi să descoperim alte universuri? Să aflăm acel mijloc de a sta de vorbă cu departele nostru, după cum spunea Constantin Noica. Salonul de carte Bookfest îşi deschide porţile între 9 şi 13 iunie pentru toţi cei avizi de cunoaştere. Sunt aşteptaţi şi scepticii… avem zeci de mii de titluri de carte cu care să-i convingem!”

Publicitate

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: